Geplaatst op

Wat zijn PBM’s en waarvoor gebruik je ze?

PBM

Wat zijn PBM’s? Wanneer je kijkt naar de afkorting, dan zegt het je misschien niet direct wat. Het staat voor Persoonlijke Beschermings- Middelen. Dan wordt het direct ook al een stuk duidelijker waar je mee te maken hebt. Het is goed om eens te bekijken wat voor soort middelen hier allemaal onder vallen. Op die manier kan je namelijk ook gemakkelijker bepalen wat je allemaal nodig hebt op de werkvloer. Dit kan het een stuk veiliger maken om aan de slag te gaan.

Beschermen van de oren

Er zijn PBM’s in allerlei vormen. Zo kan je bijvoorbeeld je oren beschermen. Daarvoor zijn verschillende vormen van gehoorbescherming te krijgen. In de eerste plaats gaat het erom dat je gewoon scherp blijft horen met je oren. Wanneer het geluid te hard of te scherp is, dan kan dit schade opleveren. De blijvende piep kan tot veel hinder leiden. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Goede passende bescherming zorgt ervoor dat je oren gewoon in goede staat blijven.

Beschermen van de voeten

Er zijn ook PBM’s die heel bekend zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om de werkschoenen. Dit is een vorm van bescherming die eigenlijk op elke werkvloer van waarde kan zijn. de voeten zijn veel kwetsbaarder dan je misschien denkt. Er kan van alles op vallen. Je kan ook uitglijden of wegslippen. Dit kan ook weer voor gevaren zorgen. Daarnaast zijn er natuurlijk zaken zoals zuren en dergelijke die een gevaar kunnen vormen. Door goede werkschoenen te gebruiken werk je veel veiliger in elke situatie.

Beschermen van de ogen

Wat geldt voor de oren geldt ook voor de ogen. Er zijn ook PBM’s waarmee je die goed kan beschermen. Je kan denken aan de veiligheidsbrillen waarmee je zorgt dat er geen splinters of vonken in je ogen terecht kunnen komen. Daarnaast zijn er ook PBM’s met een specifieke werking. Denk aan de lasbril die helpt voorkomen dat je je ogen beschadigt door het felle licht. Dit soort zaken moet je allemaal wel goed in kaart brengen wanneer je aan de slag gaat. Je ogen moeten goed beschermd worden.

Beschermen van het lichaam

Er zijn ook PBM’s die een soort algehele bescherming bieden. Denk aan kleding die wat dikker is zodat er niet zo snel iets doorheen kan komen. Of denk aan kleding die brandvertragend is. Zo kan je ook in dit soort situaties gewoon veilig de werkvloer op. Het zijn dit soort kledingstukken die een heel groot verschil kunnen maken. In verschillende branches is het zelfs essentieel om zo de werkvloer op te gaan. Alleen dan ben je er zeker van dat je veilig kunt werken en dat je verzekerd bent.

Allerlei specifieke PBM’s

Er zijn PBM’s die te gebruiken zijn in specifieke situaties. Zo kan het van het soort werk dat je doet afhangen wat voor soort extra bescherming je nodig hebt. Dit kan van alles zijn en is daarom dus vooral ook belangrijk om uit te zoeken voor je daadwerkelijk aan de slag gaat. Zo kan je er zeker van zijn dat je ook echt veilig aan het werk gaat. Daarom spelen de persoonlijke beschermingsmiddelen een grote rol.