Geplaatst op

Op welke beurs kopen?

Koersen

Waarom er verschillende uitwisselingen zijn? Frankfurt, Berlijn en München. Veel Duitse metropolen hebben hun eigen beurzen. Maar hoe verschillen de handelsplatformen van elkaar en welke rol spelen online platforms zoals Xetra of Tradegate Exchange? En op welke beurs moet ik kopen? We geven je een overzicht.

Beurzen bestaan ​​al heel lang. Tot een paar decennia geleden waren deze zogenaamde “face-to-face-uitwisselingen” de standaard en vormden ze ook de popcultuur door films als “Wall Street” het beeld van de gestresste zakenman die met zwaaien van zijn effecten af ​​wil handen. Tegenwoordig zijn er echter nauwelijks vloerbeurzen of vloerbeurzen – in Duitsland zijn dat er momenteel zeven. En als ze dat doen, bestaan ​​ze naast elektronische handelsplatforms zoals Xetra, de online uitloper van de Frankfurt Stock Exchange. Beginners worden vaak geconfronteerd met de vraag welke beurzen er eigenlijk zijn en waar ik mijn geld moet investeren. Je merkt al snel dat de aandelenkoersen voor hetzelfde effect op verschillende plaatsen sterk kunnen verschillen. We geven u een overzicht van wat er te weten valt over beurzen.

Welke soorten beursen zijn er?

Ze zijn al lang gevestigd, maar verre van dood: de klassieke handelsvloeren. De AEX, Beurs van Berlijn, Beurs van Frankfurt. Net als op alle andere handelsplatformen kunnen hier aandelen of ETF’s worden gekocht, hoewel veel van deze aanbieders nu met elektronische filialen werken om een ​​groot deel van hun effectentransacties uit te voeren. Het bekendste voorbeeld is de Frankfurt Stock Exchange met zijn elektronische uitloper Xetra.

Xetra werd in 1997 in gebruik genomen, staat voor “exchange electronic trading” en is de belangrijkste vertegenwoordiger in Duitsland met een marktaandeel van meer dan 90 procent in de aandelenhandel en handel in exchange-traded funds. Daar wordt elke dag meer dan vier miljard euro omgezet. Met meer dan 1.500 beursgenoteerde ETF’s in de productportefeuille is Xetra ook de “marktleider” in Europa. Maar de inwoners van Frankfurt zijn natuurlijk niet de enigen. Andere bekende online handelsplaatsen zijn de Trade Exchange, opgericht in 2009, of de uitloper van Düsseldorf, Quotrix, geïntroduceerd in 2001.

Wat zijn de verschillen tussen de beurzen?

Afgezien van het feit dat elke uitwisseling zich op een andere locatie bevindt, zijn er nog een paar andere verschillen waar u rekening mee moet houden. De vraag welke beurs u moet kopen, moet ook worden overwogen. De beurzen zijn niet allemaal tegelijk open. Terwijl Xetra zijn deuren om 9.00 uur opent en om 17.30 uur stipt weer sluit, begint Berlijn een uur eerder en sluit het pas om 20.00 uur. Verschillende prijzen voor hetzelfde effect zijn ook terug te voeren op het feit dat de ene beurs nog steeds handelt terwijl de andere stilstaat. Maar je moet je daar niet door laten afschrikken.

Belangrijker zijn de verschillende kosten en aanbiedingen waarmee de beurzen zich van elkaar willen onderscheiden. Regionale transacties kunnen over het algemeen een lagere omzet hebben, waardoor deeluitvoeringen kunnen plaatsvinden. Betekent dat een order met effecten waarin nauwelijks wordt gehandeld niet in één keer, maar in meerdere fasen kan worden uitgevoerd. Dit zal natuurlijk duurder zijn dan een eenmalige uitvoering, maar het kan ook gebeuren op volledig geautomatiseerde platformen zoals Xetra. De beurzen in Hamburg en Hannover adverteren zelfs dat ze geen gedeeltelijke uitvoeringen kunnen hebben, omdat specialisten gedeeltelijke uitvoeringen beter kunnen vermijden dan volautomatische systemen.

Amsterdam, Londen, Frankfurt, Hamburg of Stuttgart. Een beurs is niet zomaar een beurs. Met een beetje voorbereiding vindt u zeker het juiste parket voor u. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan kosten, liquiditeit en prijzen.

Als de koersen op beurs 1 slecht zijn, dan moet je op een andere beurs verkopen. Wat hier echter van belang is, zijn de kosten van aan- en verkoop en hoeveel van de bijbehorende aandelen, fondsen en ETF’s daar worden verhandeld. U wilt immers niet eeuwig wachten op de uitvoering van het bevel.

Een goede beleggingsapp stelt je in staat om sneller hierop te reageren. Kijk wat de beste beleggingsapp is op dit moment om hier volop gebruik van te kunnen maken.