Geplaatst op

Iets over Puzzels

Puzzelen

Puzzelen is een leuke activiteit om te ontspannen. Voor sommigen lijkt het misschien wat ouderwets, maar puzzelen is van alle tijden. Onze grootouders hadden namelijk zelfs al van haasteren puzzels die ze niet enkel gebruikten als methode van ontspanning maar ook als educatie methode. Puzzels zijn namelijk ook zeer goed voor het verbeteren van je logica. Door beter en meer je logica te trainen, word je ook slimmer. Logica is namelijk een zeer essentieel deel van hoe we dagelijks leven en maakt ons het leven ook makkelijker. Logica is namelijk gerelateerd aan efficiƫntie. En hoe meer efficiƫntie in ons dagelijkse leven, hoe beter toch?

De eerste puzzel is van 1760

Zoals al eerder vermeld werden puzzels vroeger vooral educatief gebruikt. De eerste puzzel werd namelijk gemaakt in 1760 door graveur en cartograaf John Spilsbury in hout. Hij maakte namelijk een landkaart van hout en versneed de nationale grenzen. De leerlingen brachten de landen weer samen op de juiste plaats door de grote puzzelstukken mooi in elkaar te steken. Dit werd de eerste puzzel. Hierna werden vooral puzzels uit hout versneden. Pas vanaf de 19de eeuw werden er puzzels uit karton gemaakt. Ook was er geen afbeelding op de doos waardoor het puzzelen vroeger veel moeilijker was. Je had namelijk geen begeleiding naar het einddoel. Een pak moeilijker dan het nu is.

Puzzelen was voor de rijken

De eerste puzzel werd gemaakt in Amerika door John Spilsbury in hout. De puzzel bleef een lange tijd enkel in Amerika hangen en doordat de puzzel uit hout werd gemaakt en veel werk vergde, waren puzzels zeer duur. Een puzzel was namelijk rond de 5 dollar terwijl de doordeweekse Amerikaan slechts 50 dollar per maand verdiende. De gewone man kon dit dus niet betalen. De armere scholen ook niet, waardoor zij nog werkten met gewone landkaarten. Pas na een lange tijd, toen de puzzels uit karton werden gemaakt, daalde de prijs en konden meer mensen zich puzzels veroorloven.

Thuisblijven = puzzelen

Net zoals toen het begin corona was en iedereen moest thuisblijven, was er tijdens de Grote Depressie van 1930 ook een grote toevlucht naar het puzzelen. Puzzelen is namelijk jezelf helemaal focussen op iets anders en zomaar wegvluchten uit de realiteit. Het is net hetzelfde als met het kijken van een serie of film of het lezen van een boek. Je vlucht als het ware weg uit de realiteit en focust jezelf op iets helemaal anders. Puzzelen is hierdoor een goed alternatief van het gebruik van schermen.

Ontspanning van vroeger naar nu

Ook al bestaat puzzelen al heel lang, het blijft een trend. Begin 2000, met de opkomst van steeds meer schermen als manier van inspanning en ontspanning, werd de puzzel meer naar de achtergrond geschoven. Echter tijdens de eerste golf van de corona crisis toen iedereen moest binnen blijven, werd de puzzel weer populair. De puzzel zal steeds in veel mensen hun leven blijven. Bij sommigen puur uit nostalgie, bij andere meer door de overstap van generatie op generatie. Een ding is zeker: de puzzel is veelzijdig en helpt je beter logisch na te denken, zeker bij grote puzzels zoals de puzzel 1500, maar ook te ontspannen. Geen reden dus om niet aan het puzzelen te slaan.