Geplaatst op

Hoe werkt verwarmen met elektriciteit?

Elektrische verwarming

Bij verwarming met elektriciteit ontstaat warmte wanneer elektrische energie door geleidende materialen stroomt. Deze warmte wordt direct of met tijdvertraging afgegeven aan de ruimte waarin de elektrische kachel is geïnstalleerd en zorgt zo voor aangename temperaturen. In tegenstelling tot centrale verwarming zijn er voor elektrische verwarming geen ketels, pompen of leidingnetwerken nodig. Dit verlaagt de aanschafkosten en maakt een snelle en eenvoudige installatie mogelijk als huiseigenaren met elektriciteit willen verwarmen.

Verwarming op elektriciteit: wat zijn de mogelijkheden?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen directe elektrische verwarming en elektrische opslagverwarming, al naar gelang de warmte van het verwarmingssysteem direct na opwekking of later aan de ruimte wordt afgegeven.

Wat zijn directe elektrische kachels?

Bij directe elektrische verwarming wordt de warmte van een verwarmingsspiraal direct in de ruimte afgegeven. Het is de eenvoudigste variant van elektrische verwarming en kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd met luchtverhitters, convectoren of infraroodstralers.

Goedkoop verwarmen met elektriciteit: Dit werkt met een luchtverhitter. Althans als het om acquisitiekosten gaat. Want de techniek bestaat uit een verwarmingsdraad – de stroomvoerende geleider – en een ventilator. Deze zuigt de lucht uit de ruimte, leidt deze over het verwarmingselement en blaast deze op een hogere temperatuur terug in de betreffende ruimte. Hoewel het snel warm wordt, vooral in het effectieve gebied van de luchtverhitter, wordt een comfortabel binnenklimaat alleen gecreëerd door koude oppervlakken zoals gevels of ramen wanneer de luchttemperatuur erg hoog is. Dit verhoogt het verbruik bij verwarming met elektriciteit.

Convector: zo comfortabel als een radiator

Een convector is iets handiger dan een luchtverhitter. Deze bestaat ook uit een blower en verwarmingselementen. Geïntegreerd in een compacte behuizing, kunnen de apparaten als een radiator aan de muur worden gemonteerd. Convectoren reageren vaak zelf op wisselende temperatuuromstandigheden met een regelaar en zijn eenvoudig aan te passen. In vergelijking met luchtverhitters zijn ze meestal permanent aangesloten op het elektriciteitsnet. Infraroodverwarming: comfortabel en energiebesparend Huiseigenaren kunnen bijzonder comfortabel verwarmen met een infraroodstraler met elektriciteit. Grote delen van muren, plafonds of vloeren worden verwarmd, die thermische energie in de vorm van straling afgeven. Net als de hitte van de zon, wordt dit alleen effectief wanneer het vaste lichamen raakt en door velen als zeer aangenaam wordt ervaren. Omdat de luchttemperatuur met stralingsverwarming enigszins kan worden verlaagd, wordt het systeem beschouwd als een energiebesparende optie voor verwarming met elektriciteit. In vergelijking met luchtverhitters of convectoren zijn de verwarmingsoppervlakken verborgen. Als u het effectieve gebied verlaat, kan het snel koud worden.

Hoe werkt het verwarmen met elektriciteit door elektrische boilers? De elektrische boiler wekt ook warmte op via een stroomvoerende geleider, maar geeft deze alleen met tijdvertraging af aan de ruimte. Dit wordt mogelijk gemaakt door speciale geheugenelementen die direct in de apparaten zijn geïntegreerd. De reden voor deze vorm van verwarmen met elektriciteit zijn de goedkope nachttarieven voor elektriciteit, die niet meer door alle elektriciteitsleveranciers worden aangeboden. Om het elektriciteitsverbruik gelijkmatig over de dag te verdelen, werd vooral ’s nachts elektrische energie tegen lagere prijzen aangeboden. Om hiervan te kunnen profiteren zijn echter speciale loketten nodig. Afgezien van de opslagelementen werkt de elektrische boiler als een convector. Hij kan aan de muur worden gemonteerd en geeft de meeste warmte af via convectie, dus aan de lucht in de kamer.

Een hele goede oplossing, nu de regering heeft besloten dat we eigenlijk met ons allen gasloos wonen moeten, binnen enkele jaren.