Geplaatst op

Corsica: De bergen rijzen op uit de Middellandse Zee

Corsica

Voor de kust van Corsica zijn de diepten tot 2500 meter. In het noordwesten van het eiland stijgt het tot 2706 meter. Daar ligt de hoogste berg van het eiland, Monte Cinto – die degenen die de top halen een onvergelijkbaar 360-graden uitzicht over Corsica biedt. Ongeveer 86 procent van het eiland is bergachtig, met de overige 14 procent laaggelegen kustgebieden – dit contrast in een kleine ruimte maakt het eiland zo populair voor een vakantie Corsica.

Als u overdag in de bergen wilt wandelen en ’s avonds wilt afkoelen in de zee, dan is Corsica de plek voor u: de verscheidenheid aan landschappen is geconcentreerd op ongeveer 8700 vierkante kilometer, een gebied dat slechts twee en een half keer zo groot is als de grootte van het Saarland.

Cap Corse – het schiereiland op het eiland

Cap Corse is de wijsvinger van Corsica. Het kleine stukje land in het noordoosten van het eiland, zo’n 40 kilometer lang en tien kilometer breed, staat voor rust weg van de drukte van toeristen en ongerepte natuur. Vooral aan de westkust van Corsica liggen slechts enkele bergdorpjes langs de uit zee oprijzende bergrug. De kleine havens hebben lang gediend als pakhuizen voor zeevarenden, tegenwoordig meren hier jachten aan. Wie het zich niet kan veroorloven om met zijn eigen boot rond Cap Corse te varen, kan overstappen op een van de mooiste kustwegen van Corsica. Vanaf Bastia omcirkelt het het schiereiland op een route van ongeveer 130 kilometer – een dagtocht met de auto of motor met talloze uitkijkpunten. De bestuurder moet echter ervaren zijn en geen hoogtevrees hebben: op sommige plaatsen lijkt het asfalt over de kliffen van Corsica te zweven.

Bastia – maritieme flair verlevendigt de bezienswaardigheden

Place Saint-Nicolas is het levendige, levendige centrum van de op een na grootste stad van Corsica. Tegenover de veerhaven babbelen de Corsicanen, willen zien en gezien worden. Toeristen vinden de ontspanning die ze zoeken in de talrijke cafés en restaurants – met een Corsicaanse wijn in de hand kan het jeu de boules-spel van de lokale bevolking heel goed worden geanalyseerd. De grootste kerk van Corsica staat ook in Bastia. In de Saint Jean Baptiste worden voor sommige bezoekers verrassende verhalen verteld. Een stucwerkgroep in de kerk, gebouwd in de 17e eeuw, toont de besnijdenis van Jezus. Vanuit de kerk kun je de oude haven van de stad zien, een van de must-see bezienswaardigheden van Bastia. Omlijst door een pittoreske wijk met kleine straatjes, getuigen alleen informatieborden van de schepen van de Genuese vloot. Vandaag, vroeg in de ochtend, varen de vissersboten het havenbekken binnen en verkopen hun verse vangst direct aan de kade.

Ajaccio – waar Napoleon nog steeds door de straten spookt

Overal in de hoofdstad van het mediterrane eiland is één man aanwezig: in 1769, lang voordat Napoleon Bonaparte revolutionair, dictator en keizer werd, zag hij het levenslicht in Ajaccio. Zijn beeltenis siert het stadsbeeld, een museum in het geboortehuis vertelt het verhaal van zijn familie, en pleinen en straten dragen zijn naam. Die laatste eindigen in boulevards in Ajaccio, de stad met bijna 70.000 inwoners heeft de meest stedelijke flair van het eiland: toeristen en locals ravotten tot laat in de nacht in de pittoreske vissershaven en genieten van de geheime nationale drank pastis. Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de stad, de citadel van Ajaccio, kan alleen bezocht worden door bezoekers met toeristengidsen en een registratie. De weg ernaartoe is hoe dan ook de moeite waard, want het biedt een prachtig uitzicht op het havengebied, dat het ooit beschermde tegen aanvallen van vijandige vloten en piraten.